خواص درمانی انجیر
خواص درمانی انجیر

از ابوذر نقل شده است: طبقی از انجیر به پیامبر (ص) هدیه دادند. ایشان به اصحاب فرمودند: بخورید چرا که اگر بنا بود میوه ‌ای از بهشت نام ببرم همین میوه را می‌گفتم؛ زیرا میوه‌ای بدون هسته است، بواسیر را ریشه کن کرده و برای نقرس خوب است. پیامبر (ص) فرمودند انجیر را هم بصورت تازه و هم بصورت خشک بخورید. غیر از خواصی که در حدیث قبل ذکر شد برای تقویت قوای جنسی و رفع سردی مزاج نیز توصیه شده است.

از امام علی (ع) روایت شده است که خوردن انجیر انسدادها را نرم (باز) می‌کند و برای بادهای قولنج سودمند است، هم در روز وهم در شب آن را بخورید؛ اما فراوان نه. امام رضا (ع) فرموده ‌اند (کتاب کافی): انجیر بوی بد دهان را می‌برد، استخوان را استحکام می‌‌بخشد و با وجود مصرف آن دیگر نیازی به دارو نیست. همچنین از ایشان نقل است: انجیر مو بر می‌رویاند، درد را می‌‌برد و همانند‌ترین چیز به گیاهان بهشت است.

انجیر انواعی دارد از جمله کوهی و باغی. بهترین نوع انجیر، آنست که شیرین و شاداب باشد؛ فرقی نمی‌کند رنگ آن سفید باشد یا سیاه اما در جایی از طب ذکر شده نوع سفید به عنوان غذا بهتر است مصرف شود (برای همه قابل استفاده است) و نوع سیاه به عنوان دوا؛ لذا نوع سیاه شاید برای برخی عوارض ایجاد کند. مزاج انجیر گرم و تر است و جزو غذاهای اصلی‌ انسان است. در توضیح احادیث فوق: انجیر چون مزاج گرم و تری دارد باعث نرم شدن بافت‌های بدن می‌شود به همین دلیل در احادیث گفه شده انسدادها را رفع می‌کند.

ضد نفخ، باد و قولنج در بدن است و کمک به تقویت اعضای مستحکم بدن مثل مو، استخوان و دندان می‌‌کند. انجیر برای افراد فلج و برخی انواع صرع (مخصوصا ناشی از سردی مزاج) نیز مفید است. نوع تازه آن رطوبت بیشتری دارد لذا لطیف کننده و رقیق کننده خون و مایعات بدنی، تحلیل برنده و از بین برنده رسوبات و مواد زاید و ملین و جلا دهنده سیستم گوارش است. انجیر هر چه تازه‌‌تر باشد لینت مزاج بیشتری ایجاد می‌کند. میزان مواد غذایی انجیر از همه میوه‌ها بیشتر است؛ پس چاق کننده است. همچنین برای رفع درد و خشکی ریه و مجاری هوایی و حنجره مفید است؛ لذا افرادی که دچار خشکی و گرفتگی صدا یا سرفه خشک هستند (مخصوصا افراد لاغر با مزاج سرد خشک سودایی) می‌توانند انجیر خیس‌‌خورده و نرم شده در گلاب (ناشتا یا غیر ناشتا) میل کنند و بسیار نفع ببرند. انجیر خشک طبیعتاً رطوبت کمتری دارد و از نظر عملکردها کمی ضعیف‌تر از انجیر تازه است و تا حدودی ایجاد تشنگی می‌کند؛ این نوع انجیر برای افراد رطوبتی سردمزاج مناسب تر است.

انجیر مواد عفونی‌ را به سمت پوست هدایت و دفع می‌کند؛ بنابراین برخی افراد به دنبال مصرف انجیر و مشابه آن دچار جوش پوستی می‌شوند که این الزاماً علامت بدی نیست و می‌تواند به دلیل دفع مواد زاید از عمق بدن به سطح پوست باشد. همانگونه که ذکر شد افراد با مزاج سرد و تر بهتر است انجیر خشک استفاده کنند تا بر تری آن‌ها نیفزاید و افراد با مزاج سرد و خشک از انجیر تازه (یا انجیر خشکی که در آب یا گلاب چند ساعتی خیس خورده باشد) بهره ببرند چون رطوبت بیشتر داشته برای لینت و رطوبت بخشی به مزاج بهتر است. با رعایت نکات فوق خواص بیشتری از این میوه بدست می‌‌آید.

 

فوائد انجیر

* انجیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است.

* تعرق بدن و ادرار را زیاد می کند.

* حرارت بدن را کاهش می دهد و میوه ای چاق کننده است.

* جوشانده انجیر خشک درمان کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات الریه، سرخک، مخملک و آبله می باشد.

* جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می کند.

* انجیر برای درمان سوءهاضمه مفید است.

* یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه می باشد. این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین می برد.

* انجیر برای آن هایی که قند خون شان پایین می آید و یک دفعه احساس ضعف می کنند مناسب است، زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب می شود.

* اگر در اثر کهولت سن با کاهش تمایلات جنسی مواجه شده باشید خوردن انجیر در این مورد هم به کمک شما می آید.

* انجیر برای بهبود مشکلاتی نظیر تب، گوش درد و ورم چرکی کاربرد دارد و برای کمک به کبد هم عالی است.

* انجیر موجب از بین رفتن بوی بد دهان نیز می شود.

* مخلوط انجیر با عسل در تسکین زخم معده بسیار مفید است.


انجیر، ضد سرطان است

انجیر تازه خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است. این دو آنتی اکسیدان در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش مهمی را ایفا می کنند. انجیر همچنین حاوی طیف گسترده ای از دیگر ویتامین ها نیز است.
 

کم خون ها انجیر بخورند

انجیر حاوی مقادیر زیادی آهن و ویتامین C است؛ مخلوطی از این دو ماده ی مغذی، آن را به یک میوه ی فوق العاده برای کم خونها مخصوصا افراد مبتلا به کم خونی فقرآهن تبدیل کرده است.

از طرفی انجیر به خاطر داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلول ها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز می شود، همان چیزی که معمولا کم خون ها از آن شکایت دارند.


کاهش فشار، چربی و اوره ی خون

انجیر خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از پتاسیم است و پتاسیم نیز عنصری است که به کنترل فشار خون کمک می کند. کمبود پتاسیم به خصوص زمانی که با افزایش مصرف سدیم همراه باشد، می تواند منجر به فشارخون بالا شود.

انجیر به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیایی بدن را بالا برده و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است.


راهی شیرین برای کاهش وزن

انجیر خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – بسیار خوبی از فیبر غذایی است. شاید بدانید که مواد غذایی حاوی فیبر نقش موثر و مفیدی در مدیریت و کنترل وزن ایفا می کنند. فیبر، گرسنگی را به تأخیر می اندازد و از این رو در رژیم های کاهش وزن جایگاه ویژه ای دارد. البته به آن شرط که در خوردن آن و سایر مواد غذایی نیز از حد تعادل خارج نشویم.


افزایش تراکم استخوان

انجیر هم خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – خوبی از کلسیم و هم خواص سبزیجات-خواص میوه هاسبزیجات و سلامت – خوبی از پتاسیم است. کلسیم موجب افزایش تراکم استخوان و پتاسیم، دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش می دهد؛ از این رو انجیر یکی از بهترین میوه ها برای افزایش تراکم استخوان است و از پوکی استخوان پیشگیری می کند.


درمان یبوست

پزشکان در گذشته یبوست را ام الامراض یا مادر بیماری ها نامیده اند. پس اهمیت پیشگیری و درمان آن مشخص است. بهترین داروی آزمایش شده و خوش طعم در این زمینه انجیر است.

فیبر موجود در انجیر به عملکرد سالم روده کمک می کند؛ این عمل مانع بروز یبوست می شود.

برای رفع یبوست ۱۰ عدد انجیر خشک را به خوبی شسته و در ظرف آبی بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.


انجیر برای کودکان ضعیف

مرتضی صفوی، متخصص تغذیه می گوید: انجیر میوه ای مقوی و شیرین است که خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات وسلامت – خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین های A، B و C است. انجیر سرشار از پتاسیم و تأمین کننده سلامت کودکان ضعیف است و برای بی اشتهایی مفید است.


کالری شناسی انجیر

۴۰ گرم انجیر تازه یا یک چهارم لیوان انجیر معادل یک واحد میوه است و ۱.۵ عدد انجیر خشک معادل یک واحد میوه یا ۱۵ گرم کربوهیدرات است.

انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد که هر واحد آن ۲۰ درصد نیاز روزانه را تأمین می کند. انجیر بیش از سایر میوه ها املاح دارد.

در هر ۴۰ گرم انجیر تازه ۲۴۴ میلی گرم پتاسیم (۷ درصد نیاز روزانه)، ۵۳ میلی گرم کلسیم و ۱.۲ میلی گرم آهن (۶ درصد نیازروزانه) وجود دارد.

هر ۲۲۴ گرم انجیر، ۷۹ میلی گرم کلسیم دارد. تحقیقات نشان داده است که کلسیم در انجیر به همان اندازه ی کلسیم موجود در شیر است.


انجیر برای سلامت موها

وجود گوگرد در انجیر باعث ازدیاد مو شده و از ریزش آن جلوگیری کرده و شوره سر را درمان می کند.


انجیر برای تقویت حافظه

خوردن انجیر خشک همراه پسته، بادام و گردو موجب تقویت حافظه و قدرت تعقل و تفکر شده و گنجاندن آن در برنامه غذایی زنان باردار باعث تقویت حافظه جنین می شود.


انجیر و سلامت دهان و دندان

انجیر باعث سفید شدن دندان ها و جرم گیری آن ها می شود و در ورم لثه موجب تسکین درد و رفع التهاب می گردد.


انجیر و سلامت ریه ها

این میوه التهابات تنفسی مانند ذات الریه، آسم و تنگی نفس را بهبود می بخشد. از جوشاندن انجیر در شیر، شربتی به دست می آید که نرم کننده سینه و معده بوده و غرغره آن، گلو را نرم می کند.

شربت انجیر مسکن گلو و سرفه بوده و ملین سبکی به شمار می رود، لذا برای تهیه آن ۵ تا ۱۰ عدد انجیر خشک را در مقداری آب بجوشانید تا آن که به حالت شربت درآید.

برای درمان ناراحتی های سینه حدود ۲۰ گرم از خرما، عناب و انجیر خشک را با هم مخلوط کرده و آسیاب کرده، سپس این پودر را با یک لیتر آب جوشانده تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده می توان به مقدار ۳ فنجان در روز مصرف کرد.

برای برطرف کردن سیاه سرفه، برونشیت و ذات الریه از قهوه انجیر استفاده کنید و برای درست کردن این قهوه انجیر را ابتدا بو داده و سپس آن را آسیاب کنید تا به صورت پودر درآید.


اثرات موضعی انجیر

شیره انجیر، میخچه، زگیل و آثار جلدی را از بین می برد.

همچنین اگر یک انجیر خشک را پخته و سپس به دو نیم تقسیم کنید و روی کورک یا دمل قرار دهید، بزودی آن را رسانده و رفع التهاب می کند.


انجیر و شیردهی

سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. برای تهیه سوپ، انجیر نارس را با گوشت بپزید.جوشانده انجیر خشک در شیر برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است.


انجیر مانع رشد میکرب های مضر در مواد غذایی می شود

مطالعات جدید نشان می دهد که انجیر و عصاره ی آن ممکن است اثر بازدارنده بر رشد و بقای میکرب های مضر مواد غذایی داشته باشد. اخیراً گروهی از محققان در کارولینای شمالی، اثر ضد میکربی عصاره انجیر را در کاهش بار میکربی انواع میکرب های آلوده کننده مواد غذایی اشریشیاکلی و سالمونلا مورد بررسی قرار داده اند. این یافته می تواند در صنعت مواد غذایی مورد توجه قرار گیرد.


شرایط انتخاب و نگهداری

پوست انجیر تازه بسیار نرم است و از این رو یکی از میوه هایی است که به راحتی و در حمل و نقل و هنگام نگهداری خراب می شود، پس مهم است دقت کنیم که خیلی هم زودتر از مصرف این میوه را خریداری نکنیم، حداکثر یک یا ۲ روز زودتر. همچنین برای بهره بردن از فواید آن سعی کنید انجیرهای تازه و رسیده را انتخاب کنید.

بوی انجیر نیز راه خوبی برای درک تازگی آن خواهد بود. انجیر نباید بوی ترشیدگی بدهد.
 

زیاده روی ممنوع

انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضر است.

زیاده روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم، زیان آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.

انجیر به علت دارا بودن دانه های ریز، باعث تقویت معده و روده می شود، ولی برای کبد های ضعیف زیان آور است.

زیاده روی در مصرف آن موجب چاقی می شود.

در ضمن مصرف بیش از حد انجیر ممکن است موجب بروز اسهال شود که باید دقت نمود. همچنین انجیر خشک حاوی مقدار زیادی قند است که می تواند برای دندان ها مشکلاتی را ایجاد کند. پس تعادل در مصرف نیز نباید فراموش شود.



منبع: آکاایران و فردانیوز

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید

9 − 1 =